Είναι πολύ ωραίο, να βοηθάς αυτούς που έχουν ανάγκη, με το πιό φυσικό μέσο που υπάρχει στον πλανήτη, την τροφή.

Επικοινωνία

Καρεσίου Χρύσα,
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Κομνηνών 49,
Πεζόδρομος Καλαμαριάς,
Θεσσαλονίκη, ΤΚ 55132
τηλ: +30 2310.44.30.50
email: info@diatrofi.org

Ώρες Λειτουργίας

Το γραφείο λειτουργεί Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 2 μ.μ έως 9 μ.μ, και την Πέμπτη 9 π.μ εώς 4 μ.μ. Μπορείτε να καλείτε για ραντεβού καθημερινά από τις 9 π.μ εώς τις 9 μ.μ

Βρείτε μας...

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Πλευρικο Κειμενο

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

2 νοε 2013

Στην συμβολή μεταξύ στομάχου και οισοφάγου υπάρχει ένας μυικός σφιγκτήρας ο οποίος παρεμποδίζει την επιστροφή της τροφής από το στομάχι στον οισοφάγο. Αυτός ο σφιγκτήρας στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα το γαστρικό περιεχόμενο να επιστρέφει στον οισοφάγο.

Είναι πιο συχνή σε παχύσαρκα άτομα γιατί λόγω ύπαρξης λίπους στην κοιλιακή χώρα αυξάνεται η ενδογαστρική πίεση. Επιπρόσθετα θα πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής ότι το υψηλό λίπος στο σώμα αυξάνει την έκκριση υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι κι έτσι προκαλείται υπεροξύτητα του γαστρικού περιεχομένου. Μια χρόνοια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να εξελιχθεί σε οισοφαγίτιδα ή σε οισοφάγο Barrett.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εμφανίζεται σταδιακά με κύρια συμπτώματα το καυστικό άλγος, το αίσθημα δυσφορίας πίσω από το στέρνο, το αίσθημα κόμπου στο λαιμό, βήχα ή και αλλοίωση της Φωνής.

Οι ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση καλούνται να αλλάξουν το ανθυγιεινό και νοσογόνο διαιτολόγιο τους. Σίγουρα πρέπει να γνωρίζουν ποιες τροφές και τι προκαλούν υπεροξύτητα στο στομάχι αλλά και ποιες τροφές δρουν θεραπευτικά.